top of page

מורה נבוכים לארץ הפטנטים

 

רובינו חווינו את הרגע שצץ במוחנו ה רעיון, שגורם לנו להיות בטוחים כי הנה נולד לעולם – ההמצאה/הדבר/המוצר הבא. כמו כן, בהמשך לרצוננו בהתעשרות מהירה, אנחנו חשים כי אנו צריכים להגן על הרעיון שלנו מכל משמר, על מנת שנוכל למצות את האפשרויות הפיננסיות הגלומות בו.

בין יתר האפשרויות להגן על הרעיון שלנו, עומדת האפשרות החוקית רישום פטנט. לידיעתכם, עלויות – רישום פטנט עלולות להגיע לכדי עשרות אלפים של שקלים ויותר ולכן שנייה לפני שרצים לרשום פטנט, בואו נבחן מספר עקרונות ומושגים בסיסיים בעולם הפטנטים:


פטנט  - פטנט הנו בעצם הסכם בין ממציא למדינה שבה הוא רוצה לרשום את המצאתו המבטא את הגנת – המדינה על זכויותיו הקנייניות וההכרה בחדשנות ובייחודיות של המצאתו. את הבקשה לפטנט יש להגיש לרשם הפטנטים במדינה המבוקשת. הבקשה מורכבת לרוב מתקציר, ממצאים הקשורים לבקשה המוגשת (הרקע לבקשה), תאור טכני מפורט של ההמצאה, שרטוטים רלוונטיים ותביעות. רשם הפטנטים בוחן את תקפות ההמצאה ועמידתה בקריטריונים המוגדרים לפטנט ומחליט באם להעניק לבעל ההמצאה תעודת פטנט. תוקף הפטנט הניתן הינו ל 02 שנה ותחזוקו במשך שנים אלו תלוי בתשלום אגרות לאורך השנים. 

בארה"ב לדוגמה, פטנט שאושר יפורסם לקהל בתוך 18 חודש מיום תאריך רישומו (במקרה שהוגש פרוביז'יונאל לפני כן, תאריך הגשתו הנו התאריך הקובע). זכרו כי הפטנט תקף אך ורק במדינה בו הוא נרשם (להלן מקרא לתהליך הגשת פטנט בארה"ב: http://www.uspto.gov/patents/process/index.jsp ). עוד עובדה שכדאי לדעת היא שהחוק מאפשר לממציא לרשום את הפטנט (להגישו כבקשה) במדינות אחרות עד לשנה מיום הגשתו בפעם הראשונה. קרי, באם רשמתם פטנט בארה"ב, יש לכם שנה מיום הגשת הפטנט להגישו לרישום במדינות נוספות. הדבר אינו נכון למקרים בהם מתווה רישום הפטנט הנו הגשת פרוביז'יונאל (ראה הסבר בהמשך) וקידומו לרישום פטנט, כיוון שבמקרה זה, תאריך הגשת הפרוביז'יונאל הנו התאריך הקובע (במקרה זה דרך הפעולה העדיפה הנה רישום PCT ).


חיפוש עצמי - אתם לא היחידים שייתכן שחשבו על הרעיון (על אף שאני מקווה שכן). לכן, שנייה לפני שמתחילים להוציא כסף, להלן רשימה של אתרים שבהם תוכלו לברר האם הרעיון שלכם כבר עוגן בפטנט :


texts/epc.html-practice/legal-http://www.epo.org/law

חיפוש מקצועי - שלב הכרחי באם רצונכם לחסוך כסף. חיפוש של איש מקצוע יעלה כמה אלפים אבל יחסוך עשרות אלפים. היתרונות הבולטים בחיפוש על ידי איש מקצוע באים לידי ביטוי בדיוק ובעומק החיפוש, ובקבלת חו"ד ראשונית לגבי תקפות רישום ההמצאה כפטנט. יתרון נוסף הנו שתוצרי החיפוש יכולים לעזור במיקוד ההמצאה.


פרוביז'יונאל  – (Patent Pending), בקשת פטנט ארעית המוגשת בארה"ב. בראש ובראשונה, הגשת הבקשה מבטיחה את תאריך הבכורה שממנו יבחן הפטנט וההתקדמות החדשנית/המצאתית. תאריך זה גם עוזר במצב של תחרות על אותה המצאה כאשר ברוב המדינות תאריך ההגשה המוקדם יותר יזכה את בעליו בזכות לפטנט. יש לזכור כי הבקשה, כשמה, ארעית ותוקף תפוגתה הנו שנה מיום הגשתה. יתרונותיה בעלות הגשה זולה וכמו כן, הבקשה אינה מפורסמת ועל כן החשאיות נשמרת והיא אינה צריכה לעמוד בסטנדרטים פורמליים שונים (כגון שרטוטים, תביעות וכו'). עם זאת, יש לזכור כי הגשת הפטנט עצמו תתבסס אך ורק על הנכתב בבקשה לעיל, על כן יש לשקול רישום על ידי עו"ד העוסק בקניין רוחני. זכרו, שפת הפטנטים הנה שפה ייחודית ועל כן אני ממליץ לא לחסוך בהוצאה בשלב זה וכן להתייעץ עם עורך הדין לגבי תקפות הרישום כלומר, האם ההמצאה פטנטבילית?. 


PCT - הנם ראשי תיבות של Patent Cooperation Treaty. זוהי אמנה שנכנסה לתוקף בשנת 1978 וחברים בה כיום 148 מדינות (לרשימה המלאה: http://www.wipo.int/pct/guide/en/gdvol1/annexes/annexa/ax_a.pdfשנועדה במהותה להוזיל את העלויות הכרוכות בהתאמת בקשת הפטנט לדרישות הספציפיות של המדינה בעזרת פורמט הגשה אחיד. יחד עם זאת, בדיקות ואישורי הפטנט תלויים עדיין במשרדי הפטנטים של המדינות, או במילים אחרות, לכל רשות פטנטים לאומית או אזורית של המדינות החתומות על האמנה ניתן שיקול דעת בכל הנוגע לתיקוף הפטנט (להלן קישור לדף הסבר על האמנה: http://www.wipo.int/pct/en/texts/ ).
עובדה נוספת הראויה להדגשה הנה כי ה - PCT מקנה יכולת לשמור על חשאיות הפטנט למשך כשנה וחצי עד לבחינתו. את ה - PCT ניתן להגיש לבחינה אצל בוחן ישראלי, אירופאי או אמריקאי (על פי הצורך העסקי). יש לקחת בחשבון תאריך הגשת ה - PCT הינו התאריך הקובע לתקפות הפטנט במדינות היעד.

לסיכום, אני ממליץ בחום לפעול בשיקול דעת בכל הנוגע ליחסי עלות תועלת ולדייק בהוצאות הכרוכות - ברישום הפטנט, קרי, אין לוותר על חיפוש עצמאי ומקצועי לרעיון, יש לחשוב היטב מהו שוק היעד שאליו ההמצאה מכוונת, יש לשקול האם לרשום פרוביז'יונאל או PCT או אולי רישום פרוביז'יונאל ולאחר מכן הארכת תוקפו על ידי PCT (מקנה שנתיים וחצי של חשאיות ותאריך קובע החל מיום רישום הפרוביז'יונאל) וכמובן להסתייע בשירותיו של עו"ד המתמחה בתחום בכל הנוגע לרישום ולפרוצדורות הנלוות.
 
 
bottom of page